Deze zomer ben ik afgestudeerd als Stresscounselor. Ik ben deze opleiding gaan volgen omdat ik de noodzakelijke kennis wilde opdoen om mensen te kunnen begeleiden om mentaal vitaal te worden en te blijven. Bij mensen die niet alleen fysiek maar ook mentaal vitaal zijn, gaat de kwaliteit van leven omhoog en neemt het risico van uitval door stress af.

Al ruim voordat ik startte met mijn opleiding had ik de prangende vraag hoe het toch kan dat mensen zoveel stress bij zichzelf kunnen veroorzaken. Ik wilde weten wat er in lichaam en geest gebeurt als iemand stressklachten heeft en dan vooral hoe het kan dat mensen in staat zijn om met hun gedachten bij zichzelf zoveel spanning teweeg te brengen. Ik kon me er bijvoorbeeld wel een voorstelling maken dat wanneer een hoeveelheid werk structureel teveel is, werkdruk kan omslaan in werkstress. Of dat er omstandigheden in de privésfeer zijn die een grotere last met zich meebrengen dan een persoon op dat moment mentaal aankan. Maar stress kent veel meer oorzaken dan bijvoorbeeld een te grote hoeveel werk, mantelzorg, ziekte of overlijden. Ik zag mensen om me heen letterlijk ziek worden, omdat zij maanden zo niet jaren vol negatieve gedachten zaten en zich zorgen maakten om alles en niets. En ook ik herken momenten dat mijn gedachten op onverklaarbare wijze met me aan de haal gingen en dat ik me daar slecht bij voelde. Waarom kwamen al die gedachten zo hard binnen, terwijl er zich ook zoveel mooie dingen in mijn leven afspeelden?

Dit alles was inspiratie om het literatuuronderzoek voor mijn afstuderen te richten op het effect van onze gedachten op onze stressbeleving. Het heeft geresulteerd in een artikel met de titel: Stress, hoe haal je het in je hoofd. Tot nu toe had ik het artikel alleen gedeeld met enkele studiegenoten en een vriendin. Toen deze vriendin het artikel er onlangs nog eens bij pakte, omdat ze het als naslagwerk gebruikt, bedacht ik me dat het tijd is om het artikel wereldkundig te maken. Bij deze…

Klik hier voor het artikel.