Anita Suijkerbuijk

Als je zelf niets verandert, verandert er niets.

Mijn verhaal

Als kind was ik al een regelaar. Zonder dat ik op de voorgrond stond, zorgde ik ervoor dat dingen in mijn klas en op de sportvereniging werden georganiseerd en ook daadwerkelijk werden gedaan. Het was dan ook niet echt verrassend dat ik al op mijn 16e mijn eerste leidinggevende rol kreeg als weekend-hoofdcaissière in de plaatselijke supermarkt. Mijn interesse in management en leiderschap is in die periode ontstaan. En zo besloot ik op mijn 17e om bedrijfskunde te gaan studeren en geen geneeskunde, wat tot dan toe mijn droom was geweest. Dat was nogal een switch. Daar zat ik dan met mijn bèta-vakkenpakket, zonder economie. Ach, de gemakkelijkste weg heb ik nooit willen lopen. Wel de meest uitdagende. En al vind ik de geneeskunde nog altijd erg boeiend, ik heb nooit spijt gehad van mijn keuze, omdat ik weet dat de organisatiekant bij mij past.

Dat ik na mijn studie als bedrijfskundige in de financiële wereld terecht kwam was toeval. Er jarenlang blijven werken was een bewuste keuze, zodat ik bankieren op mijn manier ‘smoel’ kon geven. Toen ik op mijn 29e aan de slag ging in mijn eerste directiefunctie, kon ik in de praktijk gaan brengen waarin ik geloof: dat een goede leider anderen ruimte geeft om zich te ontwikkelen en ze faciliteert om het beste uit zichzelf te kunnen halen. Een echte leider in staat is om een team te smeden waarin ieders kwaliteiten optimaal tot hun recht komen en laat zien dat er waardering is voor de verschillen. Dit zijn mijn ingrediënten voor het bouwen van een topteam.


Mijn leerschool

Op een gegeven moment was het tijd voor een stap uit mijn comfort zone en werd ik (interim-) directeur/bestuurder bij een andere bank. Ik was onderdeel van diverse directieteams en leerde om te gaan met de verschillende belangen die je als bestuurder hebt te dienen. Klanten, medewerkers, Raad van Commissarissen, collega’s van het hoofdkantoor, allemaal mensen die vanuit hun eigen perspectief het beste voorhadden met de bank. Ik heb in die tijd aan den lijve ondervonden dat naarmate de druk toeneemt, de persoonlijke belangen verschuiven en dat daarmee het gedrag van mensen verandert. De financiële crisis was inmiddels in volle hevigheid losgebarsten en daar waar we in het ene directieteam heel intensief de verbinding met elkaar zochten, gingen in een ander directieteam de luiken bij iedereen dicht. Mensen kwamen in de overlevingsmodus te staan.

Onderdeel zijn van die teams met verschillende persoonlijkheden was boeiend en op sommige momenten zwaar. Ik wilde zo graag dat het zou werken tussen ons en toch is dit op enig moment niet gelukt. Daar waar het moeilijk was, moest de pijn op tafel. Ook mijn pijn, frustratie en onvermogen. En wij waren zelf niet bij machte om het proces dat hiervoor nodig was te regisseren, we hadden hulp nodig. Ik heb in die jaren gemerkt dat de begeleiding van een team door een goede coach een wereld van verschil kan maken in er samen echt voor gaan, of afscheid nemen van elkaar. Toen bleek dat deze coach ons niet zou helpen om de diepere laag te raken en de sfeer steeds beroerder werd, heb ik ervoor gekozen om een nieuwe weg in te slaan. Ik had iets anders te doen met al mijn kennis en ervaring.


Tijd voor verandering

Vanuit mijn fascinatie voor groepsdynamica ben ik diverse coachopleidingen gaan volgen. Ik weet wat er nodig is om patronen die een team of individu gevangenhouden, te doorbreken. Ik heb ze ervaren als teamlid en als leidinggevende en ik weet hoe frustrerend het kan zijn, als je niet weet hoe je de negatieve spiraal kunt doorbreken. En ik weet ook dat zelfs met de beste intenties, een team bijna nooit zelf in staat is om het tij te keren.

Weer lucht en ruimte brengen in teams zodat mensen echt met elkaar gaan samenwerken, dat is mijn missie. De manier waarop ik dat doe is liefdevol confronterend. Want de coaches die het mij in het verleden ‘lastig maakten’, hebben mij uiteindelijk het meest over mezelf laten leren en het team waarin ik zat echt verder gebracht. Dat betekent dat ik vragen stel en daarnaast ook mijn ervaringen deel. Ik heb immers ruim 18 jaar leiderschapservaring, die kennis en ervaring mag je gebruiken.


Wat je over mij moet weten

Ik ben direct, geduldig (helaas niet altijd met mezelf), ik stel mijn oordeel uit, maar vertel wel hoe ik tegen zaken aankijk en ik kan daarin behoorlijk confronterend zijn. Dat is niet altijd leuk, het brengt anderen wel verder. Ik ben een denker, doener en voeler tegelijk. Ik wil alles graag snappen en anderzijds is het oké dat niet overal een verklaring voor is. En ik richt mijn aandacht op wat er wel kan, want “gaat niet bestaat niet” en als het niet gaat zoals het moet, dan moet het zoals het gaat.

Ik geniet van teamwork, best logisch als je teamcoach bent. Ik heb daarom ook zelf fijne mensen om me heen verzameld, dankzij wie ik mezelf zakelijk en persoonlijk kan blijven ontwikkelen. Mijn motto is niet voor niets: “Je moet het zelf doen, maar je hoeft het niet alleen te doen”.

Wat je ook nog van mij mag weten, is dat ik 

 • graag tijd doorbreng met familie en vrienden;
 • vrijwilliger ben bij het G-Golf en dat ik enorm dankbaar ben dat ik een bijdrage mag leveren aan het geluk van mensen met een beperking;
 • zelf ook golf en van mezelf regelmatig naar de sportschool moet en dus ga;
 • een paar keer per week een stukje hardloop met mijn buurvrouw en mijn loopmaatjes en dat zij de reden zijn dat ik dit al jaren volhoud;
 • houd van voetbal en graag naar bijna alle sporten op tv kijk;
 • blij word van mijn neefjes en nichtje om me heen, vogels en vlinders in de tuin, de geur van vers gemaaid gras, een kopje koffie in de ochtend, de seizoenen, de voorjaarszon in mijn gezicht, een goed glas wijn en eerlijke chocola;
 • verliefd ben op Danny en Zuid-Afrika.

Neem contact met me op.

  Wil jij ook werken in een succesvol team en zijn je collega’s het waard om in te investeren? Zet dan de eerste stap en bel of mail me.
  Want een besluit zonder actie blijft slechts een wens.

  Ik kijk er naar uit om samen met je te gaan bouwen aan jouw team , totdat jullie ervaren dat jullie zelf als (h)echt team verder kunnen.

Wat anderen over mij zeggen.

Anita is een coach die je echt tot nadenken zet. Door haar scherpe vraagstelling word je gedwongen tot meer diepgang. Soms zeer confronterend maar wel de basis voor persoonlijke groei. Dat heb ik mogen ervaren. Dank hiervoor Anita!

Els Koppenaal- Interim Manager

Rabobank

Anita heeft voor Juzt een QuickScan van de organisatie gemaakt. Ze heeft ons geadviseerd in een aantal financiële vraagstukken en daarnaast ondersteund in het schrijven van een business case. Ze heeft zich de organisatie snel eigen gemaakt en laten zien dat ze analytisch scherp is. Anita benoemt zaken helder en direct met respect voor de persoon en organisatie. Hiermee heeft ze in korte tijd een waardevolle bijdrage aan de organisatie geleverd. Wat echter in bijzondere mate opviel is dat Anita, naast haar oprechte interesse in mensen, bijzonder makkelijk contact maakt en altijd de verbinding zoekt met zowel de medewerkers als het management.

Anita is een kundige adviseur en het was prettig om met haar samen te werken.

Erwin Höppener - Bestuurder Juzt

Wat me, los van de verkregen inzichten, het meest is bijgebleven is dat ik me erg op mijn gemak voelde, een duidelijke oprechte interesse voelde en dat Anita het serieus nam zonder het te zwaar te maken. Ook voelde ik geen onnodige druk of push, zonder dat het hiermee te vrijblijvend werd. Anita is oprecht geïnteresseerd, stelt me op mijn gemak, zorgt voor een prettige sfeer, is betrokken, heeft goede oefeningen en bereidt zich goed voor. Dit gaf me het gevoel dat ze begaan is en me als een coachee zag en niet als cliënt.

Martijn - Coachee 

  Wil jij ook succes en plezier in je team?

  Zet dan nu de eerste stap.
  Want een besluit zonder actie blijft slechts een wens.