Ook ik heb in de laatste week van 2017, zoals velen, stilgestaan bij het afgelopen jaar. Ik heb terug kunnen kijken op een mooi jaar dat in het teken stond van ontwikkeling en groei. Zo ben ik persoonlijke gegroeid, dankzij de interessante opleidingen die ik heb gevolgd en de fijne mensen om me heen.

Ik had al een certificaat als teamcoach op zak en sinds dit voorjaar mag ik me, door Fontys Hogeschool gecertificeerd, Professional Coach noemen. Inmiddels ben ik bezig met een specialisatie op het gebied van stresscounseling en burn-out preventie, om hiermee organisaties en hun medewerkers nog beter te kunnen begeleiden bij hun verandering en ontwikkeling. Zo blijf ik zelf ook volop in ontwikkeling en dat geeft me heel veel energie.

Energie heb ik in 2017 ook gekregen van de mensen die ik heb mogen coachen, zowel individueel als in teams. Ik ben blij met het vertrouwen dat ik heb gekregen van mijn opdrachtgevers, de samenwerking met andere coaches en de feedback die ik van de coachees heb mogen ontvangen. Zij hebben allemaal bijgedragen aan mijn persoonlijke groei en groei als ondernemer. Ook ben ik sinds deze zomer aangesloten bij het Ontwikkelaarsgilde en heb ik er 13 collega’s bijgekregen. We zijn een onconventioneel adviescollectief van zelfstandig professionals. Ook daar ben ik blij mee, want samen hebben we meer dan 300 jaar kennis en ervaring. En samen is leuker!

Er waren ook teleurstellingen, het leven is nu eenmaal niet maakbaar. Het mooie is dat deze teleurstellingen mij nog meer richting hebben gegeven in wat ik wil als zelfstandig ondernemer. En het heeft mijn doorzettingsvermogen en vertrouwen in de toekomst alleen maar verder aangewakkerd. Ik mag dan wel geen invloed hebben op de omstandigheden, ik heb wel invloed op hoe ik met de omstandigheden omga! Een mooi voorbeeld van ‘practise what you preach’.

Tot slot, en het allerbelangrijkst, ben ik gezegend met de mensen om mij heen. Zonder mijn partner, onze families, dierbare vrienden en nieuwe warme ontmoetingen was mijn geluk niet compleet geweest.

Ik kijk vol dankbaarheid terug op 2017 en kan alleen maar wensen dat 2018 weer zoveel mooie ontmoetingen, ervaringen en successen voor me in petto heeft.

Ik wens iedereen een sprankelende jaarwisseling en een gelukkig en vitaal 2018 toe.