In vijf stappen naar “Ik doe het voor mezelf”

Je hebt vast wel een van de spotjes van SIRE gezien met daarin de vraag: “Voor wie doe jij het eigenlijk”. En….??? Wat was jouw antwoord op die vraag? En toen je er nog eens over na dacht…??? Wat was je antwoord toen? Als je antwoord twee keer “Voor mezelf!” was is dat heerlijk voor je. Wat een geluk, jij doet echt wat jij leuk vindt!

Maar het kan ook zo zijn dat er iets is gaan knagen. Dat de vraag maar door je hoofd blijft spoken “Tja, voor wie doe ik het eigenlijk?”, “Wiens droom leef ik eigenlijk?”. In dat geval is het goed om eens na te denken wat er zou moeten gebeuren als je echt volmondig zou kunnen zeggen “Voor mezelf!”

Als je het besluit neemt om het antwoord te willen vinden op deze vraag, ga je een mooie weg bewandelen. Dat hoeft geen lange weg te zijn. Wel kan het een intensieve weg zijn die energie van je vraagt, maar je uiteindelijk ook veel oplevert. Het is een creatief en motiverend pad van bewustwording, dat je stap voor stap moet nemen.

Welke 5 stappen dat zijn, lees je hier.

Voordat je de eerste stap gaat zetten, moet je wel weten dat je dit ECHT wilt. Want dat betekent dat er geen plaats is voor beren op de weg, ja maar, het lukt toch niet en andere hersenspinsels. Niks ervan. Dit is jouw proces en jij wilt dit ECHT graag. Dat impliceert dat je uiteindelijk ook keuzes gaat maken en bereid bent de consequenties hiervan te gaan dragen. Want JA zeggen tegen het een, betekent NEE zeggen tegen het ander. Of nog beter: je zegt JA tegen jezelf! En dat betekent dat je regelmatig NEE gaat zeggen tegen anderen. En de bereidheid om los te laten wat je hebt, vanuit het vertrouwen dat er iets mooiers voor in de plaats komt.

Als je eenmaal dat besluit hebt genomen en als je vastberaden genoeg bent om aan het eind van de weg te kunnen zeggen “Ik doe het voor mezelf”, heb je het zwaarste al achter de rug. Je neemt verantwoordelijkheid voor jouw toekomst en alles wat je onderweg tegen gaat komen. Gefeliciteerd!

Stap 1: Visualiseer je droom

Alles wordt twee keer geschapen: eerst in je bewustzijn, daarna in het echt. Denk aan Sven Kramer. In 1998 vertelde hij in het Jeugdjournaal: „Ik ben Sven Kramer, ik kom uit Oudeschoot en ik ben elf jaar. Mijn grote droom is om later topschaatser te worden.” We hebben onlangs weer kunnen zien hoe zijn droom realiteit is geworden. Het is daarom belangrijk dat je je droom zo helder mogelijk droomt. Hoe beter je voor ogen hebt wat je wilt, des te groter wordt de kans dat je toekomstdroom realiteit wordt. Is er nog geen stemmetje bij je opgekomen dat zegt: “Ja, maar…..?” Mooi, goed bezig!

Je droom visualiseren is niet voor iedereen even gemakkelijk. Neem daarvoor dan ook de tijd en zorg dat jouw toekomstdroom in ieder geval de volgende elementen bevat:

  • Jouw persoonlijke waarden, datgene wat voor jou in jouw genen zit en niet onderhandelbaar is, wat voelt als een anker;
  • Zingeving: waarvoor ben jij op aarde;
  • Droom een groots en meeslepend doel. Dit is niet het moment om te denken over onmogelijkheden, heb lef! Gaat niet bestaat niet en the sky is the limit;
  • Beschrijf je droom levendig, hoe ziet jouw wereld eruit als jouw toekomstbeeld werkelijkheid is geworden?

Jouw droom is nu jouw nieuwe doel!

Stap 2: Kijk naar het hier en nu

Pas als je je droom helemaal helder hebt en hem kunt gaan leven, ben je toe aan de volgende stap: kijken naar wat er nu is. De kans is groot dat je hier spanning gaat ervaren. Mocht je in de vorige stap vrijuit denken en dromen, nu word je geconfronteerd met wat er nu is. Maar kijk eens goed: wat is er nu echt? Wat is de werkelijkheid en hoe ziet de werkelijkheid eruit die jij ervan hebt gemaakt?

Wat ik hier mee bedoel? Neem een stuk papier, teken een E en leg het papier op de grond. Ga ervoor staan en je ziet een E. Draai 90 graden naar rechts en je ziet een M. Draai nog een kwart verder en je ziet een 3 en als je nog verder draait zie je een W. Kortom: het is maar vanuit welk perspectief je ernaar kijkt. Zet voor jezelf op een rij wat de huidige feiten zijn en probeer hier zoveel mogelijk objectief in te zijn.

Als het je lukt om te zien wat er feitelijk in jouw leven is, dan zal dat niet altijd even gemakkelijk voelen. Toch is het belangrijk om de confrontatie aan te gaan met datgene wat zich in jouw leven afspeelt; wat jou nu nog in de weg staat om jouw droom te realiseren. Au! Zat je net lekker in je toekomstdroom, komt de keiharde realiteit binnenvallen.

Naarmate jouw lonkende toekomstperspectief groter is, zal je beter in staat zijn om alle beperkingen een voor een aan te pakken. Het gaat energie kosten. Dus dan is het wel fijn dat het verlangen naar jouw droom zo groot is, dat je weet dat je bij iedere hobbel die je overwint, je weer een stapje dichter bij je droom bent.

Stap 3: Ontdek je opties

Hoe helderder je droom is, des te gemakkelijker het is om je opties te verkennen. Vragen die je hierbij kunnen helpen zijn: “Welke dingen zou je allemaal kunnen doen om je doel te bereiken”, “Welke mogelijke activiteiten zie je?”, “Wat zie je al aan ontwikkelingen die je zou kunnen versterken om dichter bij je doel te komen?”, “Wat heeft er in het verleden al gewerkt en wat niet?”.

Denk ook hier weer groot. Zet al je opties op een rij en vlak niets op voorhand uit. Want wat is het heerlijk als je ziet en voelt welke mogelijkheden je in theorie allemaal hebt. Dat geeft een enorm gevoel van vrijheid en het besef dat je zelf regisseur bent van jouw leven en jouw toekomst.

Stap 4: Kies!

Als je er zeker van bent dat je alle opties in kaart hebt gebracht, wordt het tijd om te kiezen. Wat je hierbij kan helpen is:

  • Breng de voor- en nadelen van de verschillende mogelijkheden in kaart;
  • Welke alternatieven brengen je het dichtst bij jouw droom;
  • Wie heb je nodig om de optie te laten slagen;
  • Wat is voor jou de meest aantrekkelijke optie.

Stap 5: Kom in actie

Als je stap voor stap hard hebt gewerkt om inzicht te krijgen in je droom, je huidige situatie, je opties en je keuze hebt gemaakt, dan verdien je het om het te gaan doen! Mocht er op dit moment toch nog een stemmetje in je hoofd zitten dat denkt “Ja, maar weet ik nu wel genoeg om echt aan de slag te gaan?”, zet die stem dan uit! Geen enkel plan is perfect, maar goed is goed genoeg om aan de slag te gaan. Als je wacht totdat het juiste moment komt, kijk je over een tijd terug en zie je dat je de boot gemist hebt. Want het juiste moment is nu. Om het je gemakkelijker te maken om in actie te komen, kun je jezelf de vraag stellen hoe groot je de kans van slagen acht dat je je droom realiseert met jouw actie. Is die 80% of hoger. Doen! Geef je jezelf nog geen 80%, ga dan opnieuw naar je opties en keuze kijken. Maar hou vast aan je droom!

Zoals je ziet komt er heel wat op je pad om jouw droom te realiseren. Maar als na afloop van dit proces het antwoord op de vraag voor wie je het doet is: “Ik doe het voor mezelf”, is het de moeite waard geweest toch?

 

Als ik je kan helpen met het realiseren van jouw droom, neem dan contact met me op.
Wil je meer lezen over dit onderwerp, lees dan eens een van de boeken van Willem Verhoeven.